138
questions

Can i use a cutlass ciera intake fuel pump on a 940 93 volvo

Replaced in take pump , replaced the relay fuse and the distributing cap and roto still won't start

what causes this it runs great when it's running

The noise is constant, it's not noticeable when driving but when parked and running it can, I'm not sure what it may be, never had anything like that before. The part of thee exhaust that the noise is located on, has what looks like a sensor ? Let me know what you think?

My car cuts off while I'm driving it does this hesitate while I'm driving and cuts off. oi just had the oil changed filture. Now the car has wait smoke coming from the tailpipe. I also had the fule pump changed. I dont know what's wrong with my car I just purchased this vehicle in November.
Pls help

Thank you
Stressed out driver.

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank

Volvo won't crank period I've replaced two fuel pumps fuel relay fuel filter and crankshaft position sensor

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank; does anyone know what else could be wrong with the car?

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank

Car won't start at all. I've replace the 2 fuel pumps, fuel pump relay, fuel filter, and crankshaft position sensor and still can't get it to crank; does anyone know what else could be wrong with the car?

Car stalls, all dash lights come on at any speed or stopped. Mechanic stumped. I found MAF possibility on yr site. Must wait to restart, sometimes longer or shorter time. No code available. Increasing frequency of stalls to four per short trip recently. The MAF possibility seems pertinent since we live on a two mile long dirt road, lots of dust.

Unrelated problem? Turbo smokes when idling too long.

Figure fuel lines are in the wrong place. Son forgat to mark them before removal, now have to figure it out. This car is non turbo, single pump in tank.

Hello, Everyone,

I have my 1995 Volvo 940 Turbo that stalls in reverse and hesitates on take off. The following is a breakdown of what has been done so far:



1. Initial Issue from March to October is hard starts; it would take 15 minutes or more to start car; it would be longer sometimes in cold weather.

2. Car would have erratic idle after startup; car reaches operating temperature before movement; car would bog down in idle and die only in reverse; initial acceleration from takeoff is slow;

car runs fine once out of first gear from takeoff; car bogs down on braking with idle lowering; sometimes car stalls at braking; gas is sometimes tapped slightly to stop stalling.

3. Issue of hard start would be intermittent; it would be less prominent in hot weather and more prominent in cold weather.

4. Sometimes in rain or wet weather, car would stall and sometimes backfire; Distributor Cap is normally changed.

5. By October, a no-start condition occurs.

6. Car starts now, idle is not erratic; car would bog down in idle and die only in reverse; you barely tap gas to keep from dying in reverse; initial acceleration from takeoff is slow; car

putts a litte; car runs fine once out of first gear from takeoff; exhaust flows strongly; takeoff slightly improves incrementally with continued operation; car bogs down on braking with idle

lowering; sometimes car stalls at braking; gas is sometimes tapped slightly to stop stalling.

7. During idle or operation, sometimes coolant will boil in reservoir; toggle fan brings temp down to normal in between fan cycles; toggle fan keeps coolant temp normal in really hot weather.



The following parts have been changed and are still prominently new:


Ignition Coil

Spark Plug Wires

Spark Plugs

Distributor Cap (Intially Sealed With Sealant, Condensation Issue When Raining Causes Stalling)

Rotor Button

Condensation Cap For Distributor Cap (No Need For Sealant Now)


K&N Air Filter


Turbo Intake Hose (Original Had Disentegration In Spots)

Exhaust Manifold Gasket (With New Locking Nuts and Sealant On Manifold Side, Not Block Side)

Power Stage (Ignition Module or Ignition Stage Amplifier)

Engine Coolant Temperature Sensor

Gauge Temperature Sensor

Knock Sensor

All Vacuum Hoses

All Coolant Hoses (Including Oil Cooler Hoses)

Fuel Pressure Regulator

Oxygen Sensor

Catalytic Converter (Honeycomb In Original Rattles, Discovered Gone When Removed)

Exhaust Resonator/Central Muffler (Original Damaged By Honeycomb, Sounded Like Broken Glass, Baffles More Than Likely Clogged)

Idle Air Control Valve

Starter Solenoid (Starter Tested Good)

Power Brake Booster (Original Replaced, Failed 2 Out Of Three Brake Pedal/Vacuum Tests)

Battery

Radio Suppression Relay

Throttle Position Sensor

Fuel Filter

Timing Belt and Tensioner


Crankshaft Position Sensor (Last In Chain, Resolved No-Start For Now)



The following are checkpoints, mods, and maintenance:

1. Modded Airbox for more airflow, no codes present from OBD before or after

2. Cleaned MAF Sensor with MAF Sensor Cleaner, no codes present from OBD before or after

3. Checked EGR Valve - Diaphram not broken, free movement, appears functioning

4. Had EGR Pipe Rewelded - Pipe broke from connection to throttle body, completely sealed and functional, Minimal Carbon Removed

5. No codes from EGR temp sensor before or after

6. Checked EGR Vacuum Controller through OBD - appears functional

7. Checked Fuel Pump - Repaired frayed hot wire, sealed, pump fully functioning

8. Checked Fuel Pump Relay - Functioning

9. Properly adjusted Idle Air Speed - Steady Between 700-800 RPM

10. Checked EGR Pipe to Exhaust Manifold - Minimal Carbon Removed

11. Cleaned Throttle Body with Throttle Body Cleaner - No Soot/Carbon exiting system

12. Created Toggle with Fuse in between connection, connected to slot in fuse box, cuts off with car, slight battery drain issue before and after installation

13. Checked oil in case - oil change still new, no milky appearance suggested head issues

14. Removed and cleaned breather box - no oil deposits clogging operation

15. Checked charcoal canister - stalling in reverse happens with and without it connected

16. Checked muffler during disassembly of exhaust system - no honeycomb/debris present during testing

17. Car is at Top Dead Center - Timing

18. Fuel Injectors tested fine with OBD and Pressure present at rail



The following parts have not been changed yet:

Charcoal Box

MAF Sensor (No Codes)

EGR (No Codes)

EGR Vac Controller (No Codes)

Compressor (No A/C, issue with stalling is unrelated)

Power Steering Pump (Slight squeaking on rotation, PB Blaster in bearing area confirms, issue with stalling unrelated)





Other Issues


Slight battery drain coming from somewhere in the car, have to remove negative from battery for now


Any suggestions are greatly appreciated. Thanks!

The plastic fuel storage tank got few leaks underneath. Have to replace it. Found none locally in Puerto Rico. Please suggest where to find a new one or a good used one.

Need to check it for cracks it is leaking there or the o ring in the housing?

when i picked up the car from the shop, it would hardly run. since, each day worse. dies, restart but coffs and bucks very unvolvo like. wonder if the fuel pump relay is the culprit. how do i test the relays integrity? Voltage meter? Sounds like a learning experience. btw, i checked the coil, and i'm gettin plenty of spark. H20 in the gAS? on the right trail?

This Humming sound is that a part going bad I hear it more in the middle of the car and inside too but not around the motor help.

The steering rack was just replaced. The car was not leaking before. Now it seems to be leaking in several areas along the middle of the car. While it seems to be a clear fluid, you can follow the track of my car down the road. My landlord is not amused.

Any more info on the installation procedure?

Sometimes it behaves properly but usually have to drive for at least 10 min on highway and then rev to 4000+ before lifting throttle. Then OK for rest of trip