Close

2001 Ford Explorer Sport Trac Questions

Get answers to questions about your 2001 Ford Explorer Sport Trac at RepairPal. Find solutions, diagnose problems and get back on the road.

Refine by vehicle
×
Choose your vehicle
No car image 94a1663db56199c5353592009e34aaa51078a2469bed068bb8d6f0ba43accf97
Get a Repair Estimate
Guaranteed by certified locations nationwide. Learn more
RepairPal estimates are guaranteed at over 1,700 quality certified locations nationwide. Learn more
136
questions

I turn the key over it doesn't do anything the battery has fire to it I'm wondering if it's the starter

my truck has had the CEL on for a while but seemed to run ok, until last week, it started to shake and trying to die while being driven, mechanic said it was due to the #2 plug not burning all the fuel and it was dumping into the catalytic converter, so I started changing them out, first the drivers side, I started it to ensure all plug wires were on, all ok on that side, changed plugs 1&2 on passenger side and the truck runs rough, and I see ford used 2 different numbered plugs, would this be my problem, and if so what plug numbers do I use? I'm using Autolite APP103 to replace Motorcraft AGRF 22P & 22PG are these the right plugs?

left the truck sitting for about four months

The switch has 1- 4 only blows on nr 4

could it be intake gasket

sometimes when cranking white smoke comes from exhaust. No reading from temp gauge when driving but smells like antifreeze. Not smoking during driving. Heater also barley working.

Could it be my neutral safety switch

Also when driving the truck let's say I come to a red light or a stop sign the truck feels like it's about to stall and the engine will sputter for a few seconds and then recover. I just had the fuel pump and filter replaced about 2 weeks ago so I don't know what could be causing these moments where it feels like the truck will stall! I can have it in drive and be stopped and I can feel the engine sputter sometimes

My AC will usually work after starting the car, but at different times stop working along the way. Blows cold air when working. Been told need to replace compressor, by doubt thats the problem. I've had this problem with AC for some time. Now my fuel gauge has started to work off and on.

Turns over occasional backfire appears to be pulling oil to intake just purchased well kept has oil all over the top end it's a 4.0 could cranking be timeing or the anti theft I need it to crank to determine the motors statis

hear sound when accelerating over 40 miles

I've replaced the washer/wiper/turn signal assembly on the column and checked fuses and relays. The turn signals work, the wiper and washer do not. Any ideas?

This happened before and I took off the negative battery cable for 10 minutes and reconnected. It worked just fine after that. This happened again, but when I did the battery deal again it didn't work. I already spent a ton of money getting work done on my truck and can't more. I am not car savvy, but I can google and youtube my way around. Any suggestions?