Close

Ford Escape Questions

Get answers to questions about your Ford Escape at RepairPal. Find solutions, diagnose problems and get back on the road.

Refine by vehicle
×
Choose your vehicle
No car image 94a1663db56199c5353592009e34aaa51078a2469bed068bb8d6f0ba43accf97
Get a Repair Estimate
Guaranteed by certified locations nationwide. Learn more
RepairPal estimates are guaranteed at over 1,700 quality certified locations nationwide. Learn more
1,098
questions

Every time I need to lock the hatch with the key. The other doors all lock just fine.

I found a new Ford dealer who wants $1800 to fix the master cylinder, clutch, and transmission. Is it worth doing really? The car is a 2001 and in fair condition. Thank you.

The light is ALWAYS on!

2003 ford escape, automatic. Has no check engine light on at all. Skips or misfires in drive & reverse but in Park its like it hesitates. Have changed the fuel filter, and vacuum lines. Have put fuel injector cleaner in. Have ran all the gas out & got new from another gas station. Have checked the first 3 coils, but haven't checked the others yet. Any ideas on what this problem could be? It's really racking my brain.

that is when it setting still when you put it in gear it will not pull it loses all power I have also changed cam shaft sensor, crank shaft sensor, EGR values, EGR coil, fuel ingestion rail, fuel injectors, idling sensor, fuel relay sensor, fuel filter, air flow sensor, and throttle body and still I have the same problem can you PLEASE help

Has a 3.0 V6 motor have changed spark plugs and coil packs

It has done this several times and now it won't start at all.

PVC pipe need changing if hose swelled up

I have a 2001 Ford Escape XLT model with 4WD and the 5 speed manual transmission. Shifting in and out of gears is very easy in all gears but in third it just pops back out of gear, for the most part I can just hold it in third when I need it, sometimes it does catch while holding it in and kicks out. Could this be a clutch issue or am I looking more at a transmission issue? thank you for any reply!

When I press on the accelerator pedal past a certain point, the air flow still blows by sound but doesn't blow out vents. Then when I take my foot off gas pedal the air comes through the vents.

how much would it cost to fix and what is the problem

Cruise still not working getting the same 3 flashes from self check

when I try to start the car the key will not work. can't get the engine to start. try to move key around and press in but still will not start. took to ford garage and was told that it was not the starter but no electrical power in steering column module not working. they wanted over 550 dollars to fix said it would take 2 days. whats up

my brake & gas pedal seem to stutter, vibrate. when the ABS light comes on it stops. it seems to get worse if its hot outside. is it just the rotors?


Engine: 1.6L
Error codes: B10A2
Knowledge level: I know little about cars

Help needed:
Please help me find out what is going on and how to fix it.


When shifting automatic and goes past 2nd gear, it slipped a couple times

Hi my name is Clarence Henderson I'm from baton rouge la I having problems with my get I have recently replaced it and a few days later comes back with the same problem can someone please tell me what's going on with my truck O1 Ford Escape

engine 3.0... 4 wheel drive...

Looks like it's for the Turbos

My Ford escape Jeep is not moving when put in reverse but drive moves

engine light comes on, in humid weather.. i have it checked and they say it has something to do with the fuel inlet sensor no big deal.. I started off to work and everything was fine,, I stop to get gas, get back on the road and notice the engine sounds a bit rough.. engine light starts flashing and the engine stalls... I put the trans in neutral and restart the engine it starts but idles very rough.. thought maybe it was a fuel filter.. but i have a " lifetime" fuel filter that needs no maintenance .. any suggestions? I need to get this solved because I am ill and need to make frequent trips to the hospital.. help!!

I have a 2002 Ford Escape with 3.0 Liter engine. The engine has just been replaced tranny rebuilt 1.5 years ago, AC rebuilt last year. Now when I am driving in town with the traffic lights the ac starts blowing warm air and engine sounds like it is about to die.(running very rough) I can push the pedal to the floor and it sputters and coughs a little and eventually is will run normal, and the AC goes back to blowing cold air. If I am on the freeway it runs like a charm as long as I keep the RPMs higher than 3500. but if I start slowing it blows warm air unless I get the RPMs back up. Does anyone know what is wrong with my car?

Only occurs when A/C is on. Belt is fine, and system works well. No other unusual noises.

I recently replaced air conditioner compressor . After that my car began to run differently. I have now replaced coils on each plug and still have a misfire. Could the a/c compressor or a/c wiring have anything to do with misfire?

My car broke down a week ago... car lost all power, and battery wasn't charging... I limped it hope by charging it and driving for a few miles... ect... I replaced the alternator the next day. Seemed to be running ok... but the batter light was flashing every little bit. Out of necessity I still drove it, but it broke down just a few days ago with the same symptoms. But with a quick jump it starts right back up. Bought a new battery and the light is still flashing. I am at a complete loss with this. The only other thought that I have is connections being corroded. If anyone can give me some insight I would greatly appreciate it.

I was checking out a used 2008 Ford Escape 4WD XLT but was looking at the rear bumper which seems to be very flimsy. I was wondering if this is normal for this type of car. I am able to push the rear bumper with one finger and make it move to the point where if another car was to rear end me it doesn't look like the rear bumper would withstand any impact. Is this abnormal? Could this be a self-repair job that was unreported by the previous owner?

I drove it to work with no problem. When I left work, as soon as I hit 30 mph, the symptoms started. It was not drove during the day, but we did have a deluge rain during the day.
The vibration increases with speed and over 50 it is terrible. Other than the vibration, it drives fine.

It was running good parked for the night and now when I try to start it all the lights come on ,windows and door locks all work but it does not do any thing ,I checked the fuses and breakers all good ,battery has full charge. Help please ASAP thanks