Close

Chevrolet G Series Van (G10) Questions

Get answers to your auto repair and car questions. Ask a mechanic for help and get back on the road.

Find questions for your car.
I have a 1996 G10 van with a 5.0 engine. Currently, the van idles rough; it seems more evident when warm. I would not say that it is idling erratically, but rather is a little loud and shaky. There is no check engine light on, and recent work includes PCM replaced, replaced catalytic converter, replaced intake manifold gaskets, air and fuel filters replaced, spark plugs, wires, and distributor cap replaced, MAF sensor replaced, and throttle body and EGR valve cleaned.

I took it to a mechanic (to resolve more severe driveability issues) and he said that the fuel volume was erratic when the van was warm, but the pressure was fine. He suggested I needed a new fuel pump and filter.

I took it to another mechanic, and actually figured out that the earlier issues were (somehow) the result of a loose battery cable. However, the van still idles rough. Thus my question is as follows:

What else could cause the fuel volume to "all-over the place" as opposed to the fuel pump itself? The reason I ask is that the van does not appear to exhibit the "typical" symptoms I associate with a faulty fuel pump. That is, after fixing the battery cable, it does not have trouble starting and does not hesitate notably under acceleration. Like I said, the van's most evident fault now is a rough idle, and I would presume it would need less fuel at this point. I suppose this could mean that it is receiving too much fuel, but I thought such might be more likely the result of a faulty sensor than the fuel pump itself.

Thanks for any help.

I have a 96 Chevy G10 van with 14x,xxx miles. It has a 5.0 engine.

Recently, it has been given me a whole host of problems. However, I doubt they are all the result of a single issue. My largest concern is with a recent issue that appears related to the braking system.

I noticed the issue first about several weeks ago. I was pulling into a turning lane when the van appeared to pull/buck/surge and I believe the both the Brake and ABS light came on. As I was actually turning, this sympton repeated itself, though I cannot be positive both lights came on.

I had not been driving the van due to the issues it had been have having, but, after performing another repair, I decided to try and drive it again. This time, while I was doing ~70mph on the interstate, the van essentially repeated the symtpons noted in the preceding paragraph - it bucked/pulled/jumped (I am not sure how to describe it), the speedometer fluttered, and at least one brake light (either the normal or ABS) briefly came one.

Again, I have not been driving it, but I went to test drive this morning. This time, I did not even fully pull out before the issues started. This time, only the Brake light was on. The van seemed to have a great deal of trouble getting to any speed; eventually, it jumped/bucked, the light went off, and it seemed as if might actually be able to accelerate fine. However, I was not willing to drive it any more to find out.

The brake fluid level is just fine. I have had the pads replaced recently, and have not noticed any problems with stopping the vehicle. I am not sure if some electrical issue might be possible?

The vehicle has also stalled intermittently, has a hard time starting, and makes some noise (a whistling noise during low speeds, tapping while the van is warm at idle), but I have a feeling these are not related.

Any suggestions would be appreciated.
can not get a charge through the cigarette lighter, need to know which fuse, nothing is marked lighter. This is a G10 model. 1993 chevy van. Thank you
I need to figure out which shifter cable to order for this van. I've called every wrecking yard and parts store near me but nobody can help. So I've gotta order it online but don't know vehicle specific part to order.
van studdered and stalled in driveway. showed spark but not fuel delivery: changed fuel filter (not dirty) and checked fuel pressure (but not measured)...good. Then fuel in TBI but no spark (where did it go?) replaced ICM...success! three days later (daily use) won't restart after 15 minute trip. Pay tow bill and 30 minutes later (after checking fuse...was good) cranks right up. Now can't rely on once trusty van...and lost for next steps since most recent no restart was no fuel in throttle body but some (orange) spark. Sporatic CES light (but not unusual as it has a stuck lifter) also cannot check it a it goes out before I can get to a reader. Suggestions much appreciated.
I think it is electrical. fule pump still comes on when turning the switch on. doesn't sound like the timming belt!
In the 1981 Chevrolet Light Duty Truck Service Manual, On page 8A - 2 fig 8A - 1 Fuse Panel shows two circuit breakers for the "G" and one for the C-K. There is no circuit break on the panel. Question: Where is the circuit breaker on the 1981 Chevy G-10 L6 4.1 L van?
It's a shorty van thx.
the van has the hydroboost system
I tried turning on my hazard lights and found out the passenger side was the only side that was blinking.. That was last Thursday. I changed the bulbs sense. Still not working. How do I solve the problem?
IST ON WHEN YOU PUT IT ON AND STAYS ON BUT IT CUTS IN AND OUT BUT STAYS ON
I bought a transmission under the assumption from seller that it would fit my 2001 Isuzu rodeo. Wrong. Was wondering how I can find out what year it does go to so I can either sell it to the right vehicle or find a vehicle to put it in.
I have replaced the thermostat. When I went to do this the bottom half of the thermostat was gone,so far I have found no particles from the old thermostat. I also replaced the radiator, checked the water pump. It also sounds like there is a leak in the exhaust manifold. It runs about 30 miles on the open rd. before it starts getting hot. If i dont tighten the cap down all the way I seem to get a little further. The fan seems to be working properly but not exactly sure how to test it except it seems to be running properly. Could the thermostat pieces have clogged the circulation in the motor causing it not to cool properly? Should I add an electric fan? The previous owner did away with the AC as it is being used as an ice cream trk. I haven't had any diagnostics run on it as of yet since I thought the radiator and other stuff would solve the problem. Could a blown head gasket cause this issue and is there any way to check other than compression check? Frustrated.
Need. To change fuel filter don't know where it is
Get an estimate and never overpay again
RepairPal guarantees your repair will be done right.