Subaru Q&A

Ask Your Question

1997 Subaru Legacy Outback Question: Whats wrong with my wagon??

 

Question

1997subby, 2.5L 4 Cylinder, Spokane, WA, February 06, 2014, 10:39
 Rookie

1997 Subaru Legacy Outback Wagon 2.5L made in march! Well I was driving and the car was its normal self! I was at at red light and was flipping a you turn.. All of the sudden my car started shaking and lost all the power .. Kinda like it was running out of gas it would burly drive... I went straight to the auto parts store to get it scanned.. The codes read something like fan or temp problum.. But the car never overheats at all and now when it runs it shakes like crazy has no power burly drives but its not hot.. and a code 1,2,3 misfire ? but I pulled one spark plug wire off the coil pack at a time> While the car was running> The driver side wires when pulled off one at a time > They had alot of spark and made a big differences in idle and the way it ran you could hear the change good. Now I pull the passenger side off and they seemed to not change much at all but they did have spark.. Shouldent booth sides be the same when pulled off?? also my plugs on one side are tan they look good.. But the 2 spark plugs on the passenger side were super black and dirty looks kinda like diesel suet. I did a new battery,fuelpump,airfilter,coilpack,sparkplugs,wires,fuelfilter,knocksenser.. Still wont run right still the same problem. It Starts but burly runs and drives.. I pulled the exhaust manifold off to look at the cats and same thing.. Where it comes off the head its tan and rusty color on the driver yet on the passenger side its black like a diesel .. I Ran it with new plugs again and new wires and old coil pack same thing .. So I pulled the plugs after it ran for like 30 minutes and the same thing driver side was good. Yet the passenger side plugs were already black and they were wet.. Looks like gas on them not oil. So I have spark have fuel.. Whats wrong?? Im gana do a compression test asap> But on this car can the timing jump on the passenger side a tooth?? And run like this or is the timing off some how?? Maby bad rings or bent valve?? If so why whould that happen flipping a u-turn?? It seems like it couldent >> And there may be a wiring problem.. Why I say this is because the driver side of the engin seems like it has 3 times the spark as the black passenger sige when I Pulled them off one at a time. almost like a timing thing.. Please help ... Has anyone seen this before .. I love working on cars. I can always fix them after awhile .. But this thing is so confusing.

1 Answer
Flag This
  • Answer #1

    cardocIII from Gillespie's Auto Service, February 06, 2014, 11:09
    Profile_thumbnail
     Master

    It really needs to be diagnosed, it sounds like it is too rich on the one bank, and scan data will show what the computer is doing with the fuel trims. If the bank that is too rich has the computer adding fuel, then look at the O2 sensors, especially the downstream and see if it is fixed low. If the computer is taking away fuel with the trims, then a cam timing issue becomes very likely.

    Reply
    Flag This