2001 Chrysler Town & Country Q&A

2001 Chrysler Town & Country Question: Output speed sensor code

OBDII scan says output speed sensor malfunction.REplaced both input and output and was advised by 20 plus year mechanic after problem continued with speedometer jumping and taking off in 2nd gear to replace TCM. Problem stayed same. Dealer said tranny problem but went to reputable tranny shop for second opinion and there diagnostic computer shows there may be something back feeding output speed sensor and they said could be bad ground somewhere but that my tranny is fine. Van only has 97000 just bought for 4000 and cant afford to play guessing game or pay dealer for fix. Im pretty well experienced mechanic but stumped HELP PLEASE -
Answer 1
first of all, the input and output speed sensor does not operate the speedometer. there is a sensor on the rs axle housing by the inner joint. that is the sensor for the speedo. check the sensor and also check the drive and driven gears for operation. it is held in by a 10 mm bolt and you can remove the bullet. if it is in 2nd gear, it is in limp mode. did you have the new tcm flashed?? it has to be in order for it to work. i agree with the wiring issues. chrysler has many issues under the battery box with harness falling apart. as far as a shop, stick to a trans shop. they are your best bet from ability and pricing. Roy -
Comment 1
Was flashed by dealer and tranny shop did tell me it was in fail safe mode. What is the sensor your talkin about. -
Comment 2
sensor for the speedometer only. Roy -
Related Items:
My wife has been having a problem with her van. last night she was on the freeway driving home when the speeddometer begain to jump and the van seem like it was stuck in one gear. I did a reading o...
How or will the van not run or how long will it take not to function
It started with the speed odometer going crazy then it would jump when I was driving then the check engine light came on I got the codes it was the input and output speed sensor I replaced both sen...
I'm having a problem accelerating with a Chrysler Town and Country. Transmission Oil looked good and it was full. I'm thinking it's a sensor?
I'm getting code P0700 and code p0720. I was told its the output speed sensor and I need to know where this is located on my van