» » »

Ford Q&A

Ask Your Question

2008 Ford Explorer Question: My '08 exploder has lost its first 2 speeds for the interior fan. Relay?

 

Question

upsetwithford, Potwin, KS, June 02, 2013, 09:37
 Rookie

The first two speeds of the interior fan are inop. Looking at an online schematic
There's a relay inline and I am trying to find its location

1 Answer
Flag This
  • Answer #1

    June 02, 2013, 10:43
    Profile_thumbnail
     Master

    Most likely suspect is the blower motor resistor located behind glove box. Tough to get at even after dropping box down, may want to have it replaced. Bet that is your problem though.

    Flag This
  • Reply

    upsetwithford, June 02, 2013, 10:57
     Rookie

    Thank you kindly, I can hear a light "clicking" noise from that area when I engage the third speed of the fan. An unrelated question, why does Ford put a 20 lb cap on a cooling system with a two (plastic) piece glued together thermostat housing? And its well known the bottom radiator tank (plastic) gives it up aswell. Does anyone make a HD radiator for the 4.0 V6? I ordered my truck with the tow package and I feel Ford missed the mark on engineering an adequate long lived cooling system.

    Flag This
  • Reply

    pushrod, June 02, 2013, 11:01
    Profile_thumbnail
     Master

    Could not agree more! All makes are like this nowadays. I don't know of a HD radiator but i bet you can get one. Google it or maybe someone else can help.

    Flag This
  • Reply

    upsetwithford, June 02, 2013, 11:09
     Rookie

    Thanks for your help, have a great weekend. I will refer this site to my kids (the ones that drive lol) take care.

    Flag This
  • Reply

    pushrod, June 02, 2013, 11:14
    Profile_thumbnail
     Master

    Cool.

    Reply
    Flag This