» » »

Mercury Q&A

Ask Your Question

1996 Mercury Villager Question: monitors not setting

 

Question

jmmc, 3.0L V6, Toms River, NJ, March 19, 2012, 18:38
 Rookie

After a stat replacement for cooling value the monitors will not set. All but egr evap and cat monitors. Have drivin according to drive cycle procedure but no good have a total of 245 miles no codes but still these 3 will not set.

1 Answer
Flag This
  • Answer #1

    patrick mannion from Greg Solow's Engine Room, March 19, 2012, 23:44
    Profile_thumbnail
     Master

    It often takes a long time to reset the monitors. The following is a summary of generic OBD II drive cycle instructions The Intake Air Temperature (IAT) should be between 14 and 122 degrees F. Barometric pressure should be equal to or greater than 75 kPa. The fuel tank should be between 25 and 75% full at the start of the test. During acceleration, keep throttle 1⁄4 to 1⁄2 open. During deceleration, slow to less than 15 mph at an engine speed of less than 1000 rpm without touching the brake or clutch pedal. During cruise, maintain a steady engine speed between 1400 and 4000 rpm. At idle speed, keep the throttle closed and the gear selector in the Neutral position. Remember, these are just the preliminary instructions. The actual drive cycle must conform exactly to the following instructions, or the various monitors may not run to completion. The drive cycle begins with a cold engine startup. The IAT must be between 32 and 85 degrees F. Engine Coolant Temperature (ECT), must be less than 127 degrees F. It may be necessary for the customer to leave the car with you overnight so it can cool down completely. The engine coolant and intake air temperatures must be within a tight range to complete all of the OBD II monitors during the drive cycle. If the IAT input is not between 32 and 86 degrees F at the beginning of the drive cycle, the EVAP monitor will not run. Start the engine and allow it to idle in Park for one to two minutes. Within the first minute and a half, accelerate at 1⁄4 to 3⁄4 throttle to 50-55 mph. Hold that speed for 2-3 minutes. Unless your shop is very close to a major expressway, it may be difficult to satisfy this step in the drive cycle. Decelerate to 0 mph without braking, then idle for 1-2 minutes. If you’re on an expressway, pull safely off the road during this segment. Accelerate to 55 mph, using 1⁄4 to 3⁄4 throttle, then hold a steady cruise for 10 to 20 minutes. Return to 0 mph with the engine idling in Park, then turn the ignition off.

    Flag This
  • Reply

    jmmc, March 20, 2012, 15:41
     Rookie

    Believe me i have followed the drive cycle procedure to the T. I even had to park the car away from my shop so that i could run the drive cycles exactly to the book. I also found an update on the drive cycle procedure and tried that. Then i tried to just run separate drive cycles for specific monitors and no luck. The car now has an oil leak which makes it tough to drive because i was going to hook up an IDS and see whats going on. The customer does not want to fix if we cant get it threw inspection. I appreciate the help and please stay with me on this venture.

    Reply
    Flag This