Ford Q&A

Ask Your Question

2002 Ford F-350 Super Duty Question: Have no throttle or gages can any one help a lady out?

 

Question

lovethatpower, 7.3L V8 Diesel Turbo, Danville, KS, April 25, 2013, 21:45
Profile_thumbnail
 Rookie

Blow a fuse couple days ago replaced no problem . Started fine this morning drove fine parked it . Went to start have no throttle power or gages. I have checked all fuses all fine . But stranded on job site .

4 Answers
Flag This
  • Answer #1

    Miles Auto Services (884 Answers) , Richmond, VA - (804) 885-4176
    milesauto April 26, 2013, 05:14
    Profile_thumbnail
     Master

    Need more info to try and help you. What engine size? (Gas or Diesel). Do you know what # fuse and amp size. You say no throttle power....does this this mean the engine will start and run but you have no power to accellerate RPMs?

    Sorry I missed the info about the 7.3Diesel

    These have a common problem with shorted wiring in steering column. Have found the wiring to the overdrive cancel switch shorting out in the column. These wires are Red/Yellow (from the fuse), Tan/White and White/Light Green on the harness side of the connector. It is quite common for a short to occur in these wires due to repeated movement of the shift lever.

    Flag This
  • Reply

    lovethatpower, April 26, 2013, 07:33
    Profile_thumbnail
     Rookie

    wires look fine got power going to fuse box #35 instrument cluster 10a has blown 2 times now in 2 days when i put in reverse got power to fuse box but not going through fuses # 35 #27 ignition switch run feed,# 4 power point . My baby needs to get back on the road .

    Flag This
  • Reply

    milesauto, April 26, 2013, 08:11
    Profile_thumbnail
     Master

    Make sure you removed covers of steering column to inspect the wires if you have not already. The Central Junction Box could also be the problem.
    Below is the way to detrmine if its bad.

    1. Access the C270a connector of the CJB and check for power out of the CJB at terminal 8 of the connector which is the RD/YE wire feeding the APP sensor and cluster with the key in the run position.
    C270a is a 24-terminal black connector of the cluster.

    2. If there is no power on this circuit with power present at fuse 45, inspect the terminal of the connector to determine if there is a contact problem with the male pin of the CJB or if the wire is potentially broken in its contact to the terminal in the connector.

    3. If the connector and terminal look to be OK, replace the CJB.

    4. If power is found to be present on the RD/YE wire at the C270a connector, install a jumper between the circuit at this connection and run a patch wire to the RD/YE wire of the APP sensor to bypass the open in the circuit. If necessary, a patch circuit may also need to be run to the cluster connection.

    Flag This
  • Reply

    lovethatpower, April 26, 2013, 08:39
    Profile_thumbnail
     Rookie

    Thanks on way to check her out

    Reply
    Flag This
  • Answer #2

    Greg's Orange Auto (14209 Answers) , Orange, CA - (714) 361-9386
    globalhelper April 26, 2013, 06:17
     Master

    do you have glow plug pwr and fuel pressure to inj pump

    Flag This
  • Reply

    lovethatpower, April 26, 2013, 06:57
    Profile_thumbnail
     Rookie

    Yes both

    Reply
    Flag This
  • Answer #3

    April 26, 2013, 07:59
    Profile_thumbnail
     Master

    Ecm codes?

    Flag This
  • Reply

    lovethatpower, April 26, 2013, 08:31
    Profile_thumbnail
     Rookie

    My baby is a power stroke 7.3L turbo diesel with super chip F-350 super duty
    1 ton dual .... P0221 & P1108 codes are popping up

    Flag This
  • Reply

    milesauto, April 26, 2013, 08:39
    Profile_thumbnail
     Master

    sounds like wire harness problem or central juntion box...one code is dealing with throttle actuator system and the other is a alternator circuit problem that probaly goes with the guages not working.

    Flag This
  • Reply

    pushrod, April 26, 2013, 14:33
    Profile_thumbnail
     Master

    Possible open fuse link. Does it have power adjust pedals? If so poss. throttle pedal position sensor circuit!

    Reply
    Flag This
  • Answer #4

    July 30, 2013, 13:49
     Journeyman

    the problem is the shift lever. it has the wires running through it for the overdrive switch. they chaffe at the tube where they come out. replace shift lever and fuse. should take care of it.

    Flag This
  • Reply

    bronco0311, April 21, 2014, 07:28
     Rookie

    I am having the same problem I've installed a new shifter and all fuses are good but gauges still not working and neither is the throttle any suggestions?

    Reply
    Flag This