"Crank no Start" Due to Failed Crankshaft Position Sensor on Mercedes-Benz ML320

The crankshaft position sensor may fail. Symptoms of this are: The engine will crank—but not start—especially when the engine is warm. The car may start again if it is left to cool off, but it may run roughly or have poor performance.

RepairPal Verified
Average mileage: 139,402 (50,000–272,000)
6 model years affected: 1998, 1999, 2000, 2001, more2002, 2003
44 people reported this problem
27 people shared problem details
My car shuts off after running for approximately 10-15 mins. It shuts off when i come to a stop. I had the battery and alternator checked. I was told i need a fuel pump,then i was told i needed a starter. None of these answers felt right. So i decided to research the problem and im glad i did. By reading the other post it will save me some time and money thanks.I will post later after i have the crank shaft sensor replaced.
It has not been fixed yet. When I turn the key, i can hear the engine "click" and make a stalling noise. It usually ocurs after I've turned the car off and try to restart after about 15 minutes. I typically allow it to "cool off" and then it starts up fine. Occassionally, I will hear a stalling sound when I try to start it in the morning. It will start, but it sounds like it's stalling.
Car died at a stop light - every light on the dashboard came on - I tried to restart - almost sounded like it was running - waited about 15 minutes dorve it to a garage - unfortunately not Mercedes a new crankshaft POS was put in - still cut off.
the car stalls and won't start several times and it would not start sometime 30 or 40 minutes later, but still it won't go far before it stalls again.
I don't seem to have these common problems but I am being told it is the crank sensor. My problem is the car starts ok and drives ok for about 30 miles or 30 minutes. Then if I try to accelerate above 50 mph - the car doesn't react - i put my foot flat down and it just stays at 50 mph - it doesn't stall or anything like that but then when i get to lights and stop the motor is very rough - like it is running on 4/5 cylinders. Does have anyone had a similar experience ? I have many different answers from people. 1. they say rocker gasket broken and oil getting into spark plugs - dos make sense to me. 2. others they say changer spark plugs 3. change leads 4. change fuel filter. Any help really appreciated. Also suspension seems very rough - now I have ben told i have sports suspension - it there any way to smooth it out can i change anything on suspension. Also what tyre air pressure should i put in the tyres some say 44 psi but that seems hight to me thanks for a lll help regards Ross
car cranks and drives after a while it shuts off and will not start until after a few minutes and it cools off
Having the same issue, i've changed the battery, mass airflow sensor, and trottle position sensor, and still cranks and dont start, only after like 15-20mins. Then also another problem just came along, when it finally starts, it stays in 1st gear.
My ML320 would run hot and shut off while I was driving or at a stoplight. My mechanic put on new fuel pump even though I had gotten a fuel on April 27, 2009. Now he thinks its the crankshaft position sensor.
I turn it on but it start for a sec next thing it shut down what the problem
replaced CPS car started ran for about 25 miles shuts off AGAIN. Don't know what to look at next? Anyone ?
Will not start at all
stall and no restart no spark let cool 20 min and would restart replaced crank sensor so far so good
engine shuts off after warming up. will restart after engine cools off but runs & idles rough
Got towed to dealer by AAA. Cost to fix $450 parts and labor
replaced part at dealer, total cost P&L $425
same thing crank no start when warm if you let cool it will start. replaced the crank position sensor.
stopped not start only after cool off for more than 15 min
Engine would cut off at stoplight with no warning, but initially would instantly re-start. Next problem is trying to start car when engine is warm, would crank but not start. Then, after sitting overnight, would start back up just fine. Stalling and starting problems intermittent at first, but now more frequent. Getting ready to have CPS replaced to see if that resolves the issue.
The car suddenly would not start. The engine would turn over, but never 'catch' and run, just continue the cranking over and over until the key was turned off. Letting it sit for anywhere from 45 minutes to 90 minutes would allow it to crank again. Took to my local mechanic, Diagnosis(DX) was a bad crankshaft sensor. Part replaced 3x due to faulty sensors being sent by parts dealer (all in one day) but finally my car will crank again. $217 for DX to out the door.
Car runs fine then without out warning it won't start. It cranks good, but engine won't start. If I let the engine cool down, it starts and runs fine for several days then without warning won't start with the engine warm.
Related Items:
I have never had any problems with my car until now. When im turning the key it sound pretty r...
The crankcase position sensor and brakelight switch were diagnosed and replaced and I received...
A no start condition may develop due to an anti-theft system fault. If the drive authorizatio...
Runs good and have no check engine lights, but once engine warms up it shuts off and will not r...
You have to switch off and restart before it can move well again

Related Content