» » »

Mercury Q&A

Ask Your Question

2000 Mercury Sable Question: 2000 Merc Sable just shut off and won't start

 

Question

Lona, Millerstown, PA, January 26, 2011, 19:37
 Rookie

Today 01/26/11 I came home and my 2000 Mercury Sable just shut off at the end of the driveway and would not start back up. The start clicks but won't turn over. Could this be the starter? Computer? Timing chain? What? I just replaced the motor and transmission, the rear coils, rotors, breaks, rear drums, bearing. I love the pick-up of this vehicle and the decent gas mileage and comfort for my family. Since I put all this money in the vehicle I really don't want to junk it. Where is the starter located and how do I check to see what the problem is. I am desperate, single mother with two kids and one income I would really appreciate any help I can get on this issue before taking it to a mechanic. Thank you in advance.

1 Answer
Flag This
  • Answer #1

    January 26, 2011, 20:36
    Profile_thumbnail
     Master

    With the information provided, it would be nearly impossible to determine a root cause without a diagnosis. I could suggest to inspect for loose ground cables. Was there any warning lights on such as a battery light? A failed alternator could cause your symptoms.

    Flag This
  • Reply

    Lona, January 27, 2011, 14:31
     Rookie

    I forgot to add that this the alternator is new ... it was put in in September and the battery is new too. If this was put on a machine could they diagnose the problem on there? The ground to the battery is ground and not loose. I though on most cars once the car is running if you disconnect the cables your car will still run? There is no corrosion on the cables, everything is clean there. If you can think of anything else, please let me know. Thank you for your help. Can you tell me where the starter is located on these?*Distressed*

    Flag This
  • Reply

    rastud11, March 30, 2013, 11:50
     Rookie

    i have the same issues. i have put on new altenator and starter.... took off poasitive cable and engine died. then when we went to start it and there was nothing not even a click. dealership said it was ECM. so replaced it and still nothing ??? jumped over the selidiod and the engine turns over but will not start. we are lost ?????

    Flag This
  • Reply

    Nick c 517, April 19, 2013, 12:40
     Rookie

    I'm having the same issue and I'm down to the fuel pump relay and the PCM relay when I mess with the two of them I can get it to start so I am replacing the two of them they run around $15-$20 I will repost my results

    Reply
    Flag This